5 kesilapan yang kerap berlaku namun boleh dielak dalam proses mencari servis perkhidmatan pemasangan autogate.

Setiap pemilik hartanah Malaysia memerlukan autogate untuk melindungi dan melindungi rumah dan harta benda mereka. Ia adalah fakta yang diterima bahawa pintu pagar manual biasa sangat menyusahkan dan sangat tidak selamat. Sebaliknya, pintu pagar auto telah terbukti sebagai penghalang jenayah yang berkesan, lebih melindungi nyawa dan harta benda manusia yang berharga. Pelbagai jenis autogate boleh didapati di pasaran, tetapi tanpa perundingan dan nasihat yang sewajarnya daripada pembekal perkhidmatan pemasangan autogate profesional di Malaysia, anda mungkin akan membuang masa dan wang berharga anda dalam memasang pintu auto yang salah. Ini adalah kesilapan serius yang mesti anda elakkan. Berhati-hati dan jangan membuat sebarang kesilapan bodoh dan mahal. Tindakan buruk sebegini akan membuat anda menyesal di kemudian hari. Ini benar terutamanya bagi kebanyakan pembeli buat kali pertama yang kurang pengalaman dan bimbingan yang betul. Terdapat 5 kesilapan biasa yang perlu dielakkan semasa mencari perkhidmatan pemasangan autogate.

1- Tidak Mengambilkira Bahan Auto Gate

Pintu pagar kereta datang dalam pelbagai bentuk dan saiz dan boleh dibuat daripada pelbagai jenis bahan seperti besi tempa, keluli tahan karat, aluminium dan kayu. Pilih jenis bahan yang paling sesuai dengan keperluan anda. Pintu pagar besi tempa boleh berkarat dengan mudah dan sangat cepat terhakis kerana cuaca tropika Malaysia. Mereka terdedah setiap hari kepada panas terik matahari dan juga basah kuyup dalam hujan lebat. Jadi mereka memerlukan penyelenggaraan yang sangat tinggi dalam mengecat semula mereka hampir setiap 2 tahun. Satu-satunya kelebihan autogate besi tempa ialah ia sangat berat dan kuat. Autogate keluli tahan karat dan aluminium lebih tahan lama kerana logam ini tidak berkarat dan berkarat. Autogate tahan karat mempunyai kelebihan tambahan berbanding autogate aluminium.

Pintu automatik keluli tahan karat lebih kuat dan diperbuat daripada bahan tugas berat. Pintu auto aluminium adalah lebih ringan berbanding keluli tahan karat. Bagaimanapun, kedua-dua pintu ini terbukti menjadi pilihan popular di kalangan rakyat Malaysia kerana ini memerlukan penyelenggaraan minimum dan tanpa perlu mengecat semula sama sekali. Autogate kayu adalah serba boleh dan kukuh tetapi ia memerlukan penyelenggaraan yang tinggi kerana cuaca dan serangga seperti serangan anai-anai. Jadi mereka perlu dicat semula dan diganti jika ia rosak teruk atau pecah. Sesetengah pelanggan memilih autogate kayu kerana daya tarikan desa dan luar bandar yang digambarkan oleh pintu ini, tetapi ia tidak begitu popular kerana penyelenggaraannya yang tinggi.

2- Memilih Motor Yang Salah

Adalah penting untuk mendapatkan jenis motor yang betul untuk autogate anda. Motor yang betul sepatutnya dapat menahan berat pintu pagar auto anda. Sesetengah pintu lebih berat jika ia lebih tinggi, lebih tebal atau lebih lebar. Pertimbangkan bahan autogate. Autogate keluli tahan karat dan autogate besi tempa adalah yang paling berat. Sebaliknya, autogate aluminium adalah yang paling ringan. Jadi, jika anda menggunakan pagar auto dengan kerap, maka anda harus mendapatkan motor tugas berat untuk memastikan autogate yang dikendalikan dengan lancar tanpa masalah. Motor tugas berat boleh menahan berat walaupun autogate 5 tan. Pastikan pembekal perkhidmatan pemasangan autogate anda memberikan anda motor yang betul dan sesuai untuk pintu auto anda untuk membolehkannya berfungsi dengan lancar dan cekap.

3- Memilih Jenis Autogate yang Salah

Jenis kesilapan biasa ketiga yang dilakukan orang semasa memasang autogate ialah memilih jenis autogate yang salah. Secara umumnya, terdapat 4 jenis auto gate utama di Malaysia. Anda harus dimaklumkan dengan baik tentang semua 4 jenis ini untuk memahami fungsi dan kegunaannya bagi membolehkan anda membuat pilihan yang tepat. 4 jenis autogate itu ialah hayunan (swing), lipat (folding), gelongsor (sliding), dan yang terakhir hayunan ke atas (swing vertical). Setiap jenis pintu pagar automatik memerlukan jumlah ruang yang berbeza untuk membolehkannya dibuka dan ditutup dengan lancar tanpa tersentak. Autogate folding atau swing adalah yang paling sesuai untuk semua jenis rumah terutamanya yang mempunyai ruang anjung yang terhad.

Ia boleh dilipat atau dihayun dengan mudah apabila membuka atau menutup tanpa mengambil banyak ruang. Satu lagi pilihan popular ialah pintu gelongsor auto. Pintu ini lebih kuat, lebih dipercayai dan lebih sukar untuk diceroboh. Yang paling kurang popular hari ini ialah autogate swing jenis motor bawah tanah. Ini ialah bentuk autogate hayunan yang lebih lama. Motor diletakkan di bawah tanah tetapi kelemahannya ialah air hujan dan sebarang lebihan air meneguk dengan mudah dan merosakkan motor. Jadi, kos penyelenggaraan yang tinggi untuk menggantikan atau membaiki motor tersebut. Inilah punca mengapa orang mula berpaling dari memasang pintu pagar jenis ini. Jadi, dapatkan pemasang autogate yang berpengalaman dan bertauliah untuk menilai ruang anjung hadapan anda sebelum dia boleh mengesyorkan autogate yang terbaik untuk anda. Jangan sekali-kali memasang jenis pagar yang salah.

4- Tidak Menyediakan Kuasa Sandaran

Satu lagi kesilapan yang sangat serius untuk dilakukan ialah tidak menyediakan kuasa sandaran berhampiran autogate. Kenapa begitu? Ini kerana motor pintu autogate memerlukan tenaga elektrik untuk beroperasi dengan lancar. Oleh itu, amat penting untuk mempunyai kuasa sandaran yang mencukupi, terutamanya apabila terdapat kegagalan kuasa yang kerap atau terputus bekalan elektrik yang kerap berlaku di kawasan anda. Apabila ini berlaku, ia boleh menjadi kacau dan menganggu sebenarnya apabila anda mendapati anda tidak boleh memandu masuk atau memandu keluar dari anjung anda. Jika terdapat sedikit kuasa sandaran, kesulitan tersebut akan diminimumkan. Ini kerana kuasa sandaran pastinya akan memastikan kelancaran fungsi pintu autogate anda. Ia membolehkannya membuka dan menutup dengan cepat, senyap dan cekap.

5- Mengabaikan Pemasangan Profesional

Satu lagi kesilapan besar ialah mengupah kakitangan yang tidak profesional untuk memasang autogate anda. Pemasangan autogate adalah tugas yang sangat kompleks, dan anda harus menyerahkannya kepada profesional sahaja. Anda mungkin terfikir bahawa terlalu mahal untuk mengupah pembekal perkhidmatan pemasangan autogate profesional. Tetapi anda sangat salah. Anda pastinya akan kehilangan lebih banyak wang dan membuang lebih banyak masa dalam proses mendapatkan autogate idaman anda. Jadi, dinasihatkan untuk berunding dengan profesional autogate sebelum memasangnya. Profesional ini mempunyai pengetahuan dan kepakaran khusus dalam memasang sistem autogate yang membolehkannya berjalan dengan lancar, selamat dan sempurna. Jangan kerana terlalu ingin berjimat, anda menjadi lebih rugi.

Kesimpulan

Dengan mengelakkan 5 kesilapan biasa ini, anda boleh berjumpa dengan pasukan profesional OKG Unihome Autogate. OKG Unihome mempunyai penyelesaian autogate terbaik untuk rumah anda di Kelantan. Kami boleh menyesuaikan apa-apa reka bentuk untuk dipadankan dengan reka bentuk pagar baharu / sedia ada anda. Autogate ini dilengkapi dengan pelbagai ciri yang menjadikannya salah satu autogate yang paling selamat dan mudah digunakan di pasaran. Ia juga diperbuat daripada bahan Aluminium berkualiti tinggi dan tanpa roda dan trek (trackless) yang boleh menahan iklim Kelantan yang agak ‘keras’.

AST Autogate mudah dipasang dan disertakan dengan aplikasi pintar yang membolehkan anda mengawal pintu masuk daripada telefon anda. Ia juga mempunyai bateri sandaran yang memastikan pintu pagar anda akan terus berfungsi walaupun semasa bekalan elektrik terputus.

Kesimpulannya, autogate boleh menambah keselamatan dan mengekalkan daya tarikan (aesthetic) rumah anda di Kelantan. Pilih reka bentuk yang paling sesuai dengan gaya anda, dan jangan lupa untuk melabur dalam sistem autogate terbaik di pasaran – AST Autogate.

Hubungi kami untuk mengetahui lebih lanjut.

×

 

Hello!

Click one of our contacts below to chat on WhatsApp

× How can I help you?