Berapakah Kos untuk Renovasi Sebuah Rumah di Malaysia?

Ramai yang memulakan pengubahsuaian rumah tanpa mengambil kira bajet, yang membawa kepada tekanan kewangan di kemudian harinya. Walau bagaimanapun, pengubahsuaian mengikut bajet adalah penting. Panduan ini akan membantu anda membuat bajet dengan berkesan untuk pengubahsuaian rumah anda di Malaysia.

Faktor yang Perlu Dipertimbangkan Sebelum Memulakan Pengubahsuaian Rumah

Sebelum menyelam ke dunia pengubahsuaian, jawab enam soalan ini untuk memastikan proses yang lancar:

  1. Semak Pelan Rumah: Fahami susun atur rumah anda, perhatikan saiz bilik.
  2. Tentukan Tujuan: Kenal pasti sebab anda mengubah suai – kehidupan jangka panjang, menyewa atau mencipta homestay.
  3. Pilih Kawasan Sasaran: Tentukan ruang yang memerlukan pengubahsuaian.
  4. Nyatakan Ciri: Senaraikan ciri yang diingini untuk ruang yang diubah suai.
  5. Kumpul Rujukan Visual: Kumpulkan imej untuk dikongsi dengan pereka dalaman.
  6. Peruntukkan Belanjawan: Tetapkan belanjawan yang realistik dan laraskan mengikut keperluan.
calculating malaysia house renovation cost

Memahami variasi ruang membantu kawalan kos. Teruskan membaca untuk mendapatkan maklumat tentang belanjawan secara berkesan untuk setiap bilik.

Kos Ubahsuai Bilik Tidur

Bilik tidur utama mungkin berharga antara RM15,000.00 hingga RM30,000.00, bergantung kepada saiz. Lantai SPC ialah pilihan kos efektif dalam aliran. Pemasangan profesional boleh berharga RM3.00 – RM5.00 sekaki persegi.

Jenis FlooringSQFT/RM
Vinyl6.00 – 15.00
Carpet4.50 – 25.00
Parquet25.00 – 60.00
Tiles12.00 – 70.00

Pertimbangkan almari pakaian terbina (built-in wardrobe) dalam (RM6,000.00 hingga RM15,000.00) dan barangan bilik tidur tambahan, seperti katil, lampu, kipas dan pendingin hawa.

Apabila asas sudah tersedia, anda boleh fokus pada item lain! Bahagian ini memerlukan idea kreatif anda. Anda juga boleh mendapatkan bantuan pereka dalaman.

Lain-Lain BaranganHarga Pasaran/unit
Queen / King Size BedTengok keadaan
Down LightsRM30.00 – RM50.00
Ceiling FanRM100.00 – RM500.00
AircondRM1,300.00 – RM2,100.00

Kos Renovasi Dapur

nicely renovated kitchen in white color cabinets

Mengubah suai dapur impian boleh berkisar antara RM20,000.00 hingga RM50,000.00, termasuk perkakas. Pilih lantai tahan lama seperti Jubin Homogen (RM5.00 setiap kaki persegi), dengan mengambil kira kos pemasangan.

Untuk lantai, memilih bahan yang mudah diselenggara dan tahan lama, seperti Jubin Homogen adalah satu keputusan yang bijak. Ia datang pada harga sekitar RM5.00 sekaki persegi untuk saiz 300mmx300mm, dengan kos pemasangan antara RM12.00 hingga RM22.00 sekaki persegi kerana kerumitan pemasangan. Perlu diingat bahawa saiz lantai yang lebih besar memerlukan kos pemasangan yang lebih tinggi!

nicely renovated kitchen in wood cabinets

Untuk dinding dapur, anda mempunyai pilihan untuk memilih bahan seperti kemasan plaster atau jubin seramik. Batu asli berada dalam kategori mahal, antara RM75.00 sekaki persegi kerana nilai estetikanya yang unik.

Sebagai alternatif, adakah anda lebih cenderung untuk melabur dalam kabinet dapur? Kos untuk kabinet dapur Kubiq (Melamin) terbina dalam standard adalah lebih kurang daripada RM8,000.00.

Kos kabinet ini dipengaruhi oleh kedua-dua saiz dapur dan peralatan. Untuk mengelak daripada membayar kos tambahan untuk kabinet, pertimbangkan setiap kali/sebelum membeli alat dapur. Anda mungkin bimbang tentang kehabisan ruang storan nanti!

Kos Renovasi Ruang Tamu

Pelaburan antara RM10,000.00 hingga RM30,000.00 dalam merombak ruang tamu. Pertimbangkan perubahan siling atau dinding, dan pertimbangkan juga kos pendawaian elektrik untuk peralatan.

Untuk transformasi yang ketara, mulakan dengan mempertimbangkan perubahan pada siling atau dinding, kerana unsur-unsur ini sangat mempengaruhi bukan sahaja ruang tamu tetapi keseluruhan rumah. Pilih pilihan yang bukan sahaja meningkatkan estetika tetapi juga sesuai dengan iklim Malaysia dan gaya hidup anda.

Selain itu, memandangkan faktor iklim di Malaysia, penyaman udara telah menjadi sangat diperlukan di rumah, terutamanya jika anda memilih siling yang menyerap haba.

BaranganHarga Pasaran
Customade Built-in ConsoleFrom RM2,800.00
Customade Display CabinetFrom RM1,500.00
TV / Smart TVFrom RM2,000.00
SofaFrom RM2,300.00
CurtainFrom RM1,100.00
CarpetFrom RM500.00

Untuk mencapai rumah yang cantik dan moden, ia selalunya melibatkan penggunaan peralatan elektrik secara meluas. Oleh itu, semasa merancang belanjawan anda, ingatlah untuk mengambil kira kos pendawaian, yang biasanya berkisar antara RM1,500.00 hingga RM2,800.00 untuk ruang tamu.

Kos Renovasi Bilik Air

Letakkan belanjawan secara berasingan untuk setiap bilik mandi, yang mana peruntukan itu lebih banyak untuk bilik mandi utama. Kos boleh berkisar antara RM6,000.00 hingga RM15,000.00, termasuk lekapan dan lantai.

Pertimbangkan perbelanjaan tambahan seperti kabinet solek, rak tuala, cermin dan alat pemanas air mandian.

Kos Lain-LainAnggaran Kos
Customade Vanity CabinetFrom RM1,200.00
Customade Mirror CabinetFrom RM1,500.00
Tower Rack, Toilet Roll Holder, Cloth HangerFrom RM35.00
Instant HeaterFrom RM280.00

Nota: Harga yang dinyatakan dalam artikel ini adalah anggaran dan boleh berbeza-beza berdasarkan tahun, kontraktor, kualiti kerja, jenis bahan, lokasi dan jenis rumah yang anda miliki.

Memandangkan anda sudah memahami potensi belanjawan yang diperlukan untuk melaksanakan rancangan pengubahsuaian rumah anda, anda boleh merujuk di sini untuk mendapatkan panduan tentang Merancang Belanjawan Pengubahsuaian Rumah Anda dan Mengurus Kos Reka Bentuk Dalaman

Perancangan kewangan yang teliti adalah kunci kepada kejayaan pengubahsuaian rumah. Rancang, simpan dan ubah suai dengan bijak. Untuk panduan dan pandangan lanjut, terokai OKG UniHome, pereka dalaman anda yang dipercayai di Kota Bharu, Kelantan. Temui gabungan sempurna antara estetika dan fungsi yang disesuaikan khas untuk anda. Ruang impian anda bermula di OKG Unihome, di mana kecanggihan dan keselesaan bergabung dengan lancar. Selamat datang ke dunia dengan kemungkinan yang tidak berkesudahan – mari reka bentuk rumah yang anda selalu bayangkan.

Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai OKG UniHome, sila klik here.

×

 

Hello!

Click one of our contacts below to chat on WhatsApp

× How can I help you?