Perbezaan Antara Reka Bentuk Dalaman dan Seni Bina Dalaman

Terdapat pelbagai disiplin yang menangani reka bentuk dalaman yang berfungsi dan menarik. Dua yang paling menonjol adalah reka bentuk dalaman dan seni bina dalaman. Walaupun kedua-duanya bertujuan untuk mencapai hasil yang sama, mereka melakukannya dengan cara yang berbeza. Di samping itu, mereka yang mengamalkan profesion/kerjaya ini perlu mempunyai set kemahiran yang berbeza, yang diperolehi melalui jenis pendidikan atau program pelesenan masing-masing.

Apakah Itu Seni Bina Dalaman?

Matlamat seni bina dalaman adalah untuk mereka bentuk semula ruang tamu atau ruang bekerja dengan cara yang sangat berfungsi, yang mana tumpuan khusus ditekankan terhadap pemilihan bahan binaan dan teknik yang betul.

Seni bina dalaman menumpukan keutamaan pada elemen struktur di dalam ruang — tingkap dan pintu, dinding, sistem pengudaraan, pemanasan, paip, dan sebagainya.

Seorang arkitek dalaman akan melakukan beberapa perkara untuk menangani projek. Mereka perlu membiasakan diri dengan spesifikasi struktur bangunan, tidak terkecuali pilihan gaya hidup pemilik harta. Berdasarkan pertimbangan ini, arkitek dalaman akan menawarkan projek pengubahsuaian yang selaras dengan spesifikasi pembinaan dan hasil akhir yang dicari.

Arkitek dalaman perlu mempunyai pemahaman yang sangat baik tentang pembinaan dan ciri teknikal setiap bahan yang digunakan. Matlamatnya adalah untuk mengekalkan integriti struktur ruang disamping untuk mengoptimumkan dan memperibadikannya.

Apakah Itu Reka Bentuk Dalaman?

Reka bentuk dalaman memberi penekanan pada fungsi dan estetika tanpa perlu mengubah ciri struktur atau pembinaan ruang. Pasukan reka bentuk dalaman mungkin masih memutuskan untuk meruntuhkan dinding demi memaksimumkan ruang atau memilih jenis tingkap/pintu tertentu. Walau bagaimanapun, kerja yang perlu dilakukan tidak begitu meluas.

Seorang pereka dalaman menumpukan pada perancangan ruang dan mencipta konsep hiasan rumah yang padu. Mereka menggunakan pelbagai prinsip reka bentuk untuk mencapai kedua-dua fungsi dan daya tarikan visual.

Dalam beberapa keadaan, pereka dalaman kemungkinana besar akan bekerja dengan kontraktor untuk mengubah aspek tertentu ruang hidup. Walaupun begitu, kerja tersebut tidak memerlukan perubahan struktur atau pembinaan.

Untuk meletakkannya secara ringkas, seorang arkitek dalaman boleh bekerja sebagai pereka dalaman juga. Walau bagaimanapun, seorang pereka dalaman tidak boleh mendekati pengubahsuaian rumah dengan cara seperti mana yang dilakukan oleh arkitek. Pendidikan dan pelesenan yang khusus diperlukan untuk tujuan tersebut.

Adakah Anda Memerlukan Kerja Reka Bentuk Dalaman atau Seni Bina Dalaman?

Jawapan kepada soalan ini bergantung pada spesifikasi bangunan yang anda diami dan matlamat akhir projek pengubahsuaian rumah anda.

Jika anda ingin meningkatkan estetika dan fungsi tanpa melalui perubahan pembinaan besar, kerja reka bentuk dalaman adalah yang perlu anda laksanakan.

Perubahan elektrik dan paip, serta perubahan struktur yang ketara dalam ruang hidup akan memerlukan penglibatan seorang arkitek dalaman. Ini adalah penting terutamanya untuk transformasi utama yang berpotensi menjejaskan keselamatan ruang atau bangunan itu sendiri.

Terdapat keperluan dan peraturan tertentu berkaitan dengan kerja pembinaan dan perubahan struktur. Anda memerlukan kontraktor pengubahsuaian rumah dan pasukan kontraktor yang memahami keperluan undang-undang ini dan mampu menyampaikan berdasarkan spesifikasi ini.

Beberapa jenis perubahan pembinaan juga akan memerlukan permit daripada pihak berkuasa sebelum kerja boleh dimulakan. Pasukan yang mempunyai pengalaman dalam bidang ini tahu dokumentasi apa yang akan diperlukan dan mereka boleh menawarkan bantuan dalam aspek ini untuk memulakan projek.

Bagaimana Projek Reka Bentuk Dalaman dan Seni Bina Dalaman Dilaksanakan di Singapura

Definisi dan spesifikasi yang disebutkan di atas merujuk kepada profesion umum pereka dalaman dan arkitek dalaman.

Apabila bercakap tentang projek pengubahsuaian rumah atau pejabat di Singapura, kita perlu menangani beberapa spesifikasi tempatan yang menentukan bagaimana kerja akan dikendalikan.

HDB adalah pihak berkuasa yang mengawasi banyak aspek reka bentuk semula dan pengubahsuaian ruang dalaman.

Terdapat pelbagai keperluan undang-undang dan batasan apabila ia berkaitan dengan apa yang boleh dan tidak boleh dilakukan di ruang rumah atau perniagaan anda.

Untuk hasil terbaik dan mengelakkan risiko dikenakan denda, adalah terbaik untuk mengupah profesional yang disahkan dan dilesenkan oleh HDB.

Anda boleh mencari maklumat mengenai kontraktor dan pereka dalaman berlesen HDB di laman web HDB itu sendiri.

Memilih profesional seperti itu untuk pekerjaan anda akan membolehkan anda menikmati beberapa faedah penting. Sebagai permulaan, anda akan yakin dengan keupayaan pasukan untuk menyampaikan perubahan yang anda inginkan tanpa melanggar peraturan. Pendekatan ini juga akan membolehkan anda memanfaatkan sepenuhnya ruang hidup dalam had yang mungkin.

Pasukan berlesen juga memahami rangka kerja peraturan dan semua langkah yang perlu diambil, termasuk kerja awal dan sentuhan akhir selepas projek selesai. Jika anda mempertimbangkan jenis pengubahsuaian utama yang melibatkan banyak transformasi, memilih profesional berlesen HDB adalah satu-satunya cara untuk pergi.

Sedia untuk memulakan perjalanan hiasan rumah anda? Dapatkan di OKG Unihome Kota Bharu Kelantan unutk lebih banyak inspirasi dan idea di Unihome dan ubah ruang hidup anda menjadi tempat kecantikan dan keselesaan: https://unihome.my/contact-us/

×

 

Hello!

Click one of our contacts below to chat on WhatsApp

× How can I help you?